Actualitat - Valors de lectura - 16/12/2015

Comissió Escola + Sostenible,Col·legi Sant Josep Gràcia

Des de l’equip del Projecte Lectura “M’agrada llegir” volem compartir amb vosaltres unes reflexions de diferents autors sobre els valors de la lectura.

Desitgem que us resultin interessants.

 

Diuen que a la lectura només cal dedicar-hi les estones perdudes, que es perd vida mentre es llegeix. La veritat és que, agradable passatemps per a molts, obligació per d’altres, llegir és un beneficiós exercici mental. Retre culte al cos està en voga, però... i dedicar temps al cultiu de la ment?(...) Igual que tenim cura de nosaltres mateixos i anem cada cop més al gimnàs, hauríem de dedicar mitja hora diària a la lectura(...)

L'acte de llegir forma part de l'acte de viure. La lectura crea, recrea i transforma. Una bona selecció de llibres és com una bona selecció d'aliments: nodreix(...).

Els primers que van llegir amb avidesa van ser els grecs, encara que fossin els seus esclaus qui narraven en veu alta els textos als seus amos. Segles més tard, la lectura es va tornar una activitat silenciosa i personal, es va començar a llegir cap a l'interior de l'ànima. Els grecollatins vinculaven la lectura a la llista d'activitats que calia fer cada dia(...).

La lectura és l'únic instrument que té el cervell per progressar, ens dóna l'aliment que fa viure al cervell. Exercitar la ment mitjançant la lectura afavoreix la concentració. Tot i que, després del seu aprenentatge, la lectura sembla un procés que esdevé de forma innata en la nostra ment, llegir és una activitat “antinatural”. L'humà lector va sorgir de la seva constant lluita contra la distracció, perquè l'estat natural del cervell tendeix a despistar-se davant de qualsevol nou estímul(...) No estar alerta, segons la psicologia evolutiva, podia costar la vida dels nostres avantpassats: si un caçador no atenia als estímuls que l'envoltaven era devorat o moria de fam per no saber localitzar les fonts d'aliments. Per això, romandre immòbil, concentrat en un procés com la lectura, és antinatural.

Encara que la lectura sigui un procés forçat la ment recrea cada paraula on activa nombroses vibracions intel·lectuals(...)

L'activitat de llegir, que el cervell duu ara a terme amb tanta naturalitat, té repercussions en el desenvolupament intel·lectual. La capacitat lectora modifica el cervell(...). Hi ha més matèria grisa al cap d'una persona lectora i més neurones en els cervells dels que llegeixen(...).

Cal llegir amb intensitat, poc a poc, amb cura, vivint la vida de les paraules(...). En cobrar vida cada paraula, la imaginació comença a volar(...)  Els lectors simulen mentalment cada nova situació que es troben en una narració. Els detalls de les accions registrats en el text s'integren en el coneixement personal de les experiències passades.

 

Addicionalment, us presentem un vídeo de com els vostres fills i filles fan seus aquests valors de la Lectura.